Videa
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeNejhorší auto světa? Oltcit byl tak středověký, že jej prodávat nechtěl ani Citroën
18 komentářů
Břetislav Hněvsa
Příspěvek podléhá schvalování.
Jiří Kalabza
Vlastnil jsem ho, zakoupen byl tuším v roce 2008 v Uherském Brodě za 3tis (inzerce server otomoto), po vlastní ose jsem ho dovezl do Ostravy. Jakožto fanda Citroenu jsem si tedy pořídil falešný Citroen a za dobu co jsem ho vlastnil nebyl vcelku závažnější problém, topilo to, jezdilo to a dělalo co bylo očekáváno, ještě nám pomohl se stěhováním. Když mi umřela baterie tak šel nastartovat klikou, ovšem když už začal motor moc žrát olej, a tak hezky si poklepávat byl nakonec prodán za 1.000,- Kč na likvidaci. Jízdně to bylo zábavnější asi více než 2CV, houpal se i větru a sedačky, kam se hrabala Škoda doby vzniku. Ještě mi zůstal RMG SONY a možná přední světla…
m.z.
Geniální vůz 😄 měl jsem ho v r.1995 zakoupený od švagrova otce, kdyby mi do něj nenacouval Aviatik, měl bych jej déle, než 3/4 roku. Prodán poškozený na Štědrý Den 1995, s výplatou od pojišťovny, za stejnou cenu, za kterou jsem koupil.
Za tu dobu objezdil s kámošema spoustu vesnických diskoték, to byly časy.
Za tu dobu objezdil s kámošema spoustu vesnických diskoték, to byly časy.
@m.z.
Pokud se Vám jej podařilo prodat za stejnou cenu co jej pořídit, tak to bych to označil taky za geniální auto 😊.
Pokud se Vám jej podařilo prodat za stejnou cenu co jej pořídit, tak to bych to označil taky za geniální auto 😊.
@vencelín Lenže to pôvodne vôbec nebolo zlé auto. A aj nadpis je absolútne debilný. Ostatne ako celý tento seriál.
Šlo o auto postavené na základoch Citroenu Visa, ktorému sa o problémoch Oltcitu ani nesnívalo. Kým sa Oltcit vyrábal z francúzskych dielov, pod dohľadom Francúzov, všetko fungovalo. Problémy nastali, keď sa Francúzi spakovali a výroba prešla pod rumunskú réžiu a francúzske komponenty boli nahradené domácimi. Kvalita šla strmo dole, z tolerancií si Rumuni veľkú hlavu nerobili a ani z nižšej akosti materiálov - použili, čo bolo. Potom ani kľukovka, zodratá o 2 mm po 30 tis. km nebola výnimkou.
Preto sú názory majiteľov na Oltcit rôzne, aj diametrálne odlišné - záležalo, aký kus si chytil, všeobecne čím novší ročník, tým horší. Neskôr prišiel "luxusnejší" model RL, tam si chvíľu dali na kvalite záležať viac, ale tiež žiadna sláva.
Francúzi zo spoločného projektu začali cúvať, keď zistili realitu rumunskej výroby a ich postoj k práci a ku kvalite.
Šlo o auto postavené na základoch Citroenu Visa, ktorému sa o problémoch Oltcitu ani nesnívalo. Kým sa Oltcit vyrábal z francúzskych dielov, pod dohľadom Francúzov, všetko fungovalo. Problémy nastali, keď sa Francúzi spakovali a výroba prešla pod rumunskú réžiu a francúzske komponenty boli nahradené domácimi. Kvalita šla strmo dole, z tolerancií si Rumuni veľkú hlavu nerobili a ani z nižšej akosti materiálov - použili, čo bolo. Potom ani kľukovka, zodratá o 2 mm po 30 tis. km nebola výnimkou.
Preto sú názory majiteľov na Oltcit rôzne, aj diametrálne odlišné - záležalo, aký kus si chytil, všeobecne čím novší ročník, tým horší. Neskôr prišiel "luxusnejší" model RL, tam si chvíľu dali na kvalite záležať viac, ale tiež žiadna sláva.
Francúzi zo spoločného projektu začali cúvať, keď zistili realitu rumunskej výroby a ich postoj k práci a ku kvalite.
Vzpomíná si tu někdo na Oltcit? Ten pozoruhodný výtvor rumunského průmyslu, který vznikl z lásky k Citroënu a nedostatku kvalitních materiálů? To auto mělo všechno… kromě výkonu, bezpečnosti, logiky a důstojnosti.
Byl to vůz pro opravdové fajnšmekry – takové, co se nebojí výzev jako “najdi neutrál” nebo “vystup z vozu bez urážky”. Interiér voněl kombinací lepidla, potu a pochybností. A motor? Ten zněl, jako když se dva vysavače hádají přes plechovku.
Ale zaslouží si uznání: málokteré auto dokázalo jet 60 km/h a přitom znít, jako že startuje do vesmíru. Aerodynamika podle krabice na boty, brzdná dráha podle lunárního kalendáře a elektrika, která fungovala jen tehdy, když jste to nejmíň čekali.
A přesto… bylo to auto s duší. Tedy – pokud duší myslíme uvolněný výfuk, který si zpíval podle vlastního rytmu. Oltcit nebyl jen dopravní prostředek. To byla osobnost. Malý mobilní protest proti zdravému rozumu a fyzikálním zákonům.
Kdo ho měl, nikdy nezapomene.
Kdo ho neměl… ten měl štěstí.
Ach jo, byl to můj první vůz. 🤡
A s trabantem jsem nikdy nejel. Bohudik. 🤡
Oboje bylo tragické. Asi jako naprosta vetsina výrobků východního bloku.
Ještě, že je to už jen historie.
Je to tak. A spousta dalších aut z te doby byla děsná.
Ta spotřeba je neuvěřitelná..... Až bych řekl že fyzikální nemožná 😊.
To spíše ani karbec nemělo a motor byl s nádrží propojen naprimo hasicskou hadici 😊.
Tam byla nějaká 1,2 či to to mělo za motor?
16l, to snad ne? Leda ze by to bylo tvým stylem řízení, to mi jinak přijde na běžný provoz naprostý nesmysl.
Zjednodušeně to bylo solidně zkonstruovane auto s katastrofalni zpracováním.
Něco jako Dacia 1300 , to bylo v sedmdesátých letech bezkonkurenčně nejmodernější auto ve východním bloku, postupně čím dál víc zabijene rumunskými díly. Ty první byly dost podobne renaultum na konci osmdesátých let se s nimi už prakticky nedalo jezdit.