Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Je elektromobilita skutečně pro všechny? Handicapovaní mohou mít problém

65 komentářů

Horký Rom
Bezba doprava – služba mikrobusů na objednání pro přepravu zdravotně postižených začíná testovat nový elektromobil Mercedes-Benz eSprinter.

Celková cena zůstává stejná – 50 Kč za dospělého a 30 Kč za dítě od 6 do 15 let na území Prahy a pro cesty do Středočeského kraje 70 Kč za dospělého a 40 Kč za dítě. Děti do 6 let se i nadále přepravují zdarma.
bezba.cz 👍
Horký Hrom
@Horký Rom Děkujeme za tvé příspěvky, které dokazují, že mentální handicap není problém 👍
Horký Rom
@Horký Hrom
Děkuji za zájem a odvahu k hodnocení. Vždy mě potěší, když někdo přispěje do diskuze alespoň pokusem o vtip – byť poněkud chromým. Ale chápu, ne každý má tu výsadu zvládat argumentaci bez osobních výpadů. Přeji klidný den a pevné nervy při dalším hledání důvtipu 👍
rohYpnol
Elektromobily nikdo nechce. Zkrátka 9 z 10ti, 13 ze 17ti!!! . Elektormobily se kupují protože ideologie, zákazy, příkazy, nařízení, sankce, dotace.
Zdeněk Schneider
A u klasicke benzinky nemaji problem? Uplne stejna situace - u stojanu vysoke obrubniky, kdyz stoji vedle auto, vozickar uz tezko zaparkuje tak daleko od stojanu, aby vystoupil. A tankovaci pistole rozhodne neni lehci, nez ta nabijeci. Navic muze ve vetsine pripadu nabijet doma, kde to ma prizpusobene a tam asi benzin/naftu asi nenatankuje. Clanek je spis dalsi pokus o "senzaci" 😊.
Man Ký
@Zdeněk Schneider u klasické benzínky je dokonce tlačítko, kterým můžeš přivolat obsluhu
Zdeněk Schneider
@Man Ký No jak u které... A stejné tlačítko přece může být u nabíjecího stojanu, pokud je součástí benzínové pumpy, kde je problém? 😊
Daniel Matusek
U klasické ,ne bezobslužné může invalida zatroubit a bude mu natankováno,tedy palivo😀 Standardní u všech pump
rohYpnol
@Zdeněk Schneider

Aaa, tady někdo nejspíš elektormobil viděl je na fotce?
Tankovací pistole rozhodě JE lehčí jak dobíjedí kabel. Proto taky ty dobíjecí káble jsou zavěšené na laně přes kladku, že...
Zdeněk Schneider
@rohYpnol No jezdím s ním už minimálně 3 roky a nabíjím doma, není důvod kvůli tomu jezdit někam ke stojanům a zdržovat se (na delší cesty nad 300 km mi zatím elektro přijde zbytečné). A domácí nabíjecí kabel je fakt výrazně lehčí, než tankovací pistole 😊.
rohYpnol
@Zdeněk Schneider
Jasně. Takže další co bude vykládat o tom jak je BEV skvělý ale jakoukoliv seriózní cestu jede ve spalováku. A emise a ekoligii zlepšuje tim, že nemá 2 auta ale 3... 🤣🤣🤣
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Vy jste slušný demagog, to nemá ani cenu komentovat a ztrácet čas...
rohYpnol
@Zdeněk Schneider

Chápu, když nejsou argumenty, tak buď přichází lži, nebo ticho.
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Argumenty k čemu? Vy mi tu vkládate do úst nějaké nesmysly, které jsem vůbec neřekl... fakt jste totálně mimo, sorry.
Marquis de Sade
@Zdeněk Schneider

Nekrmí trolla a provokatéra.
rohYpnol
@Marquis de Sade

S tebou se nikdo nebaví!!!
Nediktuj ostatním co mají dělat!!! Jsi jen nechutný ubohý komouš.
Man Ký
@Zdeněk Schneider chvilku to budete zkoušet, pak si ho zablokujete, jako většina lidí. je to obecní blb, trpíme ho pro obveselení, ale někdy umí být dotěrný jak moucha😞
Zdeněk Schneider
@Man Ký Koukám 😊. Dřív se takovým lidem říkalo "obecní blázen", dnes už bohužel mají přístup k internetu... 😊
Renoo
@Zdeněk Schneider
Sám ten elektromobil nemáte a ani jste v něm nejel, že? Protože kabel je těžký a řeší se, co s tím, protože další kW mají požadavky na vodiče a to buď průřez a nebo vodivější (a těžší) kov a nebo chlazení. Je vcelku vtipné sledovat "elektromobilisty", jak se sami nazývají, jak v recenzích na rychlé DC nabíječce pomalu zápasí s kabelem a tahaj to a někdy zase mrmlaj, že je krátký apod.
Zdeněk Schneider
@Renoo Představte si, že v něm jezdím 3 roky 😊. Nabíjecí kabel bez problémů unese i naše malá dcera 😊.
Renoo
@Zdeněk Schneider No tak určitě
Zdeněk Schneider
@Renoo l Hledal jsem to a samotná koncovka rychlonabíječky má 1-3 kg, ten nejtěžší možný kabel k ní cca 5 kg. To fakt unese i vozíčkář. Navíc domácí na 230 V má do 1 kg i s kabelem.
rohYpnol
@Zdeněk Schneider

To je asi stejné jako napsal že platový kelímek kterým taky jde nalívat PHM váží 5g...
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Kelímek? 😊). To už je fakt na silnější prášky 😊.
Renoo
@Zdeněk Schneider
ChatGPT a nebo kdo napověděl ten nesmysl? Moderní DC kabely tedy takové, kde se myslí na hmotnost, váží 3 kila na metr minimálně. A jelikož to není taška, která se nese, ale musí se táhnou od stojanu a pak docela přesně strčit do konektoru, tak to je pro seniora výzva jako prase. Senior totiž vyleze ven, vytáhne berli a je rád že je rád. A bude jich čím dál víc.

PS: na rozdíl od vás vyzkoušeno seniorem.
Zdeněk Schneider
@Renoo Vždyť to píšu 😊. 5 kg váží kabel a sám uvádíte, že má 3 kg/m. Tj. přes 1,5 metru kabelu, což s přehledem stačí, když zajedu k nabíječce tou správnou stranou auta a netahám ho někde přes auto 😊.
Renoo
@Zdeněk Schneider a já píšu vyzkoušeno seniorem. Pro otce to byl problém. Chtěl si EV vyzkoušet, tak jsem mu ho půjčil. Ale dál to rozebírat nebudu, protože to stejně nemá cenu.
rohYpnol
@Zdeněk Schneider

1.5m stačí = lež. Dál nemá smysl nic vysvětlovat.
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Tak když jsi e😜ert, který neumí zaparkovat u stojanu a musí tahat kabel 5 metrů daleko, tak to je asi tvůj problém 😊.
Mikesus
@Renoo
Ano, na ultrarychlych jsou těžší, ale na těch běžných fakt nejsou.
Renoo
@Mikesus Jenže problém nejen v ČR je fakt, že tam kde musí být rychlé, tak tam nejsou. Já potřebuji pouze a jen rychlou.
Sevca1
@Mikesus Mě by pane spíše zajímalo jak je to s těmi bezpečnostními Kdy jsi 30 května v článku o Alfě napsal že rychlonabijecky jsou na cestě někam pro ty co odmítají dělat bezpečnostní přestávku a ohrožují tím ostatní účastníky provozu. Proč se ti do té odpovědi nechce? Proč kličkujes, od té doby jsem se tě d.e.b.i.l.e ptal několikrát. Samozřejmě mám další otázky kdy si odporujes a píšeš jak se ti to hodí. U rychlo nabíječky stravis beztak půl hodiny, takže pauza je, dále s kterým Ev pojedu někam dál většinou po dalnici tak dlouho!!!! že musím dělat bezpečnostní přestávku
ericn
@Renoo No nevím, co jsem zatím nabíjel já, tak mi to nijak moc těžký kabel nepřišel, i když to byly jen 50kW nabíječky. Mě na tom spíš ubíjel ten čas, který tam strávíš. Prostě opruz…
Stejsn
@Zdeněk Schneider U benzínek je (většinou) na stojanu tlačítko pro přivolání obsluhy, případně telefonní číslo na obsluhu.
Zdeněk Schneider
@Stejsn Ano, a proč by ho nemohli dát k těm nabíjecím stanicím, které jsou součástí benzínek? To s druhem paliva nesouvisí, ne?
Stejsn
@Zdeněk Schneider Asi to půjde, rozdíl je v tom, že když příjde obsluha natankovat ICE, řidič v něm sedí, protože to zabere 3 minuty. U EV je to trochu jinak, ale samozřejmě je to řešitelné.
Zdeněk Schneider
@Stejsn To máte pravdu, u elektra tam holt musí dvakrát.
rohYpnol
@Zdeněk Schneider
Jestli pravdu máš BEV, tak bys tušil, že spoustu dobíjecích stanic nejsou u benzinek. Takže tam žádná obsluha na zavolání být nemůže 🤣🤣🤣
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Asi nerozumíte psanému textu, zkuste si ten můj příspěvek přečíst znovu 😊
rohYpnol
@Zdeněk Schneider

Já vím co jsi napsal. Tak buď jsi tak omezený, že tě dobíjecí stanice mimo benzinky nezajímají, nebo jsi tak slabomyslný a nedochází ti, že tlačítko u benzinky není řešením problémů obsluhy u dobijecich stanic.
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Ne nezajímají, dobíjím doma, tam je to nejrychlejší a nejlevnější.
Renoo
Já mohu mít problém, protože nemám kde nabíjet a to nejsem hendikepovaný.
Mikesus
@Renoo žádná veřejná nabijecka v okolí neni? Co je to za oblast, ze tam není nabijecka?
Zetti
@Mikesus uz sem to nekolikrat rikal. Příklad :Klánovice 0, Bechovice 0, Koloděje 0, Dubeč 0. Újezd nad lesy 3x AC, 1x AC) DC pro vic nez 10000 lidi . Vsude bytove domy, najemni byty, navic je to Praha , chybi jen modre zony. Se prober do reality. Nic si nepamatuješ
Horký Rom
@Zetti
Ptal se Mikesus přímo Renoa, nebo spolu snad bydlíte, že odpovídáš za něj? 👍
rohYpnol
@Horký Rom

Zetti odpovídal mikešovi a ne tobě. Tak zalez do kanálu.
Horký Rom
@rohYpnol
Aha 👍

Proto auto.cz/diskuse/97246/1?…
😆😂🤣
Martin Rajnoch
@Zetti Tak ano, veřejných nabíječek tam není extra hodně, ale stejně tam jezdí (obzvlášť třeba v Klánovicích) dost elektroaut. Kde asi nabíjí? Že by doma v baráku? A pokud někdo bydlí na Rohožníku (jediné sídliště v oblasti) tak tam zrovna AC body jsou, dost často prázdné. Když se chce, tak to jde.
Zetti
@Martin Rajnoch odpovidal jsem na otazku "Co je to za oblast, ze tam není nabijecka?"

Tech oblasti je spousta a nikde nejsou jen RD, kde si majitelé e-aut nabiji. Tak jsem jich par vyjmenoval. Moji nájemníci v této oblasti si taky elektroauto nenabijou. Hlavni jistič pokryje sotva dum navýšení rezervovaneho příkonu v planu neni a nebude.
Horký Rom
@Mikesus
Schválně jsem nakoukl do mapy PlugShare – a v celém Mongolsku není ani jediná veřejná nabíječka. Dokonce i v sousední Irkutské oblasti už se občas rozsvítí zelené světýlko.

V jurtě bez elektřiny si můžeš maximálně dobít náladu pohledem na hvězdy. Takže když nemáš zásuvku ani na varnou konvici, o elektromobilu si můžeš nechat jen zdát… nebo ho tahat za koněm.

Soudě podle toho, bych usuzoval, že Renoo zřejmě bydlí v Mongolsku.
roger.cz
@Horký Rom Jak jsem psal výše, sídliště Brno-Lesná má 16 tisíc obyvatel a jednu nabíječku. Město Kyjov má 11 tisíc obyvatel a nemá zatím nabíječku žádnou, ani u Lidlu.
Renoo
@Mikesus Není. Nejbližší nabíječka 50+ je autem 20 minut v případě dobrého provozu. A tam nejezdím, protože je to mimo trasu školy a práce. Na trase práce - škola - byt je nula rychlých nabíječek. EV jsem zkoušeli ve firmě a po protočení kolečka mezi obchoďáky a majitelem je zase pryč. Prakticky všichni bydlíme v bytě.
roger.cz
@Mikesus Třeba 16 tisícové sídliště Brno-Lesná má jednu nabíječku.
milous
Mám Mazdu CX60 Plug-in Hybrid (PHEV) pouze elektro bych si nikdy nekoupil !
traveldrive
Odpoveď na otázku v titulke nemá nič s handicapovanými. Obsluha tankovania alebo nabíjania má veľmi podobné atribúty, a na tom to nestojí ani nebeží.
miroslav med
Elektromobilita skutečně není pro každého. Může být vhodná pro někoho, kdo bydlí v rodinném domě u kterého má garáž, přístřešek a nebo stání, natáhne si tam kabel a instaluje nabíječku. Za předpokladu, že nejezdí často delší trasy a nebo je elektromobil druhým vozidlem do rodiny, tak by to možná smysl mělo...
Zdeněk Schneider
@miroslav med Naprosto souhlasím, a nechápu, proč je vždy kolem toho takových nenávistných komentářů. Také neřeším, jestli mám benzínovou sekačku a nenáviděl bych souseda, že si koupil elektrickou a pak se všude hádal, která poseká naráz víc trávy 😊. Každému vyhovuje něco jiného a nikdo do elektromobilů (alespoň v ČR) nikoho nenutí, ale redakce mnoha médií o tom rády píšou nenávistné (a často i nesmyslné) články, aby měli vyšší čtenost.
rohYpnol
@Zdeněk Schneider

Samozřejmě že do BEV i v ČR EU legistiva NUTÍ. Že to je mimo tvoje prosťácké vnímání, to je jina věc.
Samozřejmě, že zelenorudá ideologie EU má negativní dopady na trh automobilů už dnes. Že to je mimo tvoje prosťácké vnímání, to je jina věc.
roger.cz
@rohYpnol Bohužel, nutí. Otázkou je, jestli by se automobilkám vyplatilo dělat BEV i ICE zároveň, o což se snaží teď a moc jim to nejde. Za mě by to ale byla ideální situace - mám kde nabíjet? Klidně si koupím BEV, líbí se mi. Nemám kde pravidelně nabíjet a nechci se bát o místo u stojanu na večerním sídlišti? Tak si koupím ICE. Pořád věřím, že to ještě legislativci umožní i po 2035.
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Ne jako kupujíciho mě opravdu nikdo nenutí elektro kupovat. A výrobce také nebude nikdo nutit, pokud to nikdo nebude kupovat.
rohYpnol
@Zdeněk Schneider

Pokud tvrdíš že nenutí, tak jsi buď tak hloupý, nebo tak neinformovaný a omezený v rozhledu.
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Zato ty jsi chytrák 😊. Jak tě kdo nutí, když si jdeš koupit nové auto, že si musíš koupit elektro? To by mě fakt zajímalo... 😊))
rohYpnol
@Zdeněk Schneider
Tak si nastuduj ESG a legislativu!!!
Zdeněk Schneider
@rohYpnol Tak určitě 😊). Končím diskuzi a hajdy na kutě, ať ráno nezaspíš do školy 😊)
Arese
Samozřejmě, že elektrodebilita není pro všechny! Jak si takovou pitomost autor článku vůbec mohl myslet?! ED je pouze pro 1) fanatikoelektrohujery, kteří s nimi jezdí z přesvědčení, bez ohledu na to, jestli se jim to vyplatí či jestli jim to komplikuje praktický život 2) Bohatší, lidi, kteří s nimi jezdí po městě a blízkém okolí a kteří vlastní RD s nabíječkou a většinou ještě další spalovací auto pro delší cesty 3) Pro nebohé zaměstnance firem, kteří dostali elektroplečky k užívání příkazem, protože firma chce vypadat "pokrokově zeleně".
Všichni ostatní rádi jezdí poctivými spalovacími vozy, které skvěle slouží svým uživatelům, a nikoliv naopak a ještě k tomu přidávájí pořádnou řidičskou radost! 😊
OSZAR »