Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Toyota RAV4 přijíždí v novém. Vylepšila techniku i elektroniku

77 komentářů

Lubo
Zvonka vyzerá fajn, trochu to podľa mňa priblížili vzhľadu Lexusu.

Ten interiér dizajnoval asi nejaký fanúšik Minecraftu, samé štvorce a obdĺžniky. Veľký tablet v strede bez nápadu a niekto by to mohol považovať aj za nevkusné, ale je to akosi dnešný štandard.

Hlavne nech dajú skratku na vypínanie tých ich nepresných asistentov, alebo aspoň na vypnutie zvukových upozornení ISA či ako sa to volá ten nezmysel.

Už vyriešili tie problémy s 12V baterkami čo novým Toyotám ruinujú štatistiky spoľahlivosti? Úspora za 20 Eur a dosť im kazí povesť.
Mikesus
@Lubo
Problem baterek byly hlavně roky 2021-2023. 2 roky už je to vyřešené. Příčina byla poddimenzovani baterky bez ohledu na online connectivitu. Na nastartovani stačily, na pravidelné online přihlašování už ne. Vyřešeno jak vetsi baterkou, tak úpravou sw.
Nastesti jejich asistenti jsou jedni z nejlepších, takže není důvod vypínat. O 4.gen TSS slyším teď poprvé, ale předpokládám, že to je co ma lexus v posledních modelech. Možná to bude ještě upravené, to nevím.
Lubo
@Mikesus Díky za info k baterke. Tie štatistiky spoľahlivosti Toyota z tohto obdobia sú fakt zlé, a údajne je to hlavne táto baterka.

Asistenti v Lexuse sú jedným z hlavných dôvodov prečo som Lexus nekúpil. Ale už sme si o tom písali, a každý má možnosť si to auto vyskúšať sám. RX 500h s klasickým automatom som zvažoval. Ale milión pípnutí na 1200 km ceste pri dodržiavaní predpisov celkové nadšenie z auta pokazilo. Počul som, že už majú nejako jednoducho vyriešené vypnutie zvukových upozornení.

Otázka je aj ako bude RAV4 odhlučnená. Napr. príbuzný Lexus NX pre mňa tragédia s e-CVT, RX 350h už lepšie, ale napr. Lexus ES úplne super.
Mikesus
@Lubo
Od my2026 bude toto vypnutí na jeden, mozna 2 dotyky ( info z lexusu ) v infotainmentu. Viděl jsem i screenshot toho infotainmentu.
Za mne NX taky spis lehce zklamání. Clovke ma pocit, ze to ujde a pak presedne do RX a najednou vidi ty rozdily. Nové ES je pro mne taky zatím spíš zklamání. Jsem zvědav jak to bude naživo.
Koliesko
@Mikesus Lexus NX, najmä 1. generácie bol čo do hlučnosti motora jedna tragédia, keďže som ho mal 6 rokov. Vidím, že aj druhá generácia NX je na tom podobne. Mi to pripadá, ako keby Japonci trpeli kolektívnou hluchotou pri návrhu a testovaní nových modelov. A to Lexus bol kedysi etalónom ticha vo vozidle.
Mikesus
@Koliesko
První generace nx byla příšerná. Druhá to dost zlepšila, ale taky to za mne není zadna sláva. Obzvlast kdyz to člověk porovna s ES.
KANKUNEN
OK, jen nemá rád ty lakované části vepředu, kamínky a mouchy to zničí.
del42sa
jo ICE s výkonem 142 kW a 136 kW to už jsou slušné motory pro velké auto a pro ty kteří nechtějí pořád dobíjet svoje auto a trávit čas na nabíječkách, interiér ujde až na ten příšerně trčící tablet, verze GR by mohla mít lepší sedadla, ne jen červené kudrlinky okolo standartních sedadel a zadní sloupek mi přijde dost silný a kazí jinak povedenou siluetu auta. Za mě docela dobrý 😄
Mikesus
@del42sa
To neni vykon ice, ale kombinovaný. Spalovak, jestli to bude stejně naladěný jako nove u lexusu, bude mít 105kw.
del42sa
@Mikesus především to je výkon, který není zavislý na pravidelném dobíjení jako je tomu u PHEV, čekal bych že tohle pochopíš ....
stopel
@del42sa nepochopi
Mikesus
@stopel
Zkusím znovu, 142 a 136kw jsou kombinované vykony, ice ma vykon 105kw. Ale asi nepochopis
stopel
@Mikesus sorry to bolo moje typo. nepochopil som ja co tym kolega myslel, PHEV aj HEV si vzdy nechavaju rezervu v baterii na plny vykon
Mikesus
@stopel
No právě. chapu tedy tvoji reakci. A ano, vykon bude mit nizsi, kdyz uz nebude mit odkud čerpat a baterka bude úplně vycucla. ale to nebude ani ten hev. Ale co souhlasim, snadněji vycucnes baterku s phev než s hev.

Edit
To je děs to zužování příspěvků
del42sa
@stopel přijde na to, jak to má ten který výrobce nastavené, rozhodně není pravda, že si nechávají rezervu na plný výkon, třeba řešení PSA/Stellantis u Peugeotu 408 nebo Citroenu C5 X sice nedovolí uplné vybití baterie (ale je to jen kvůli ochraně té baterie ne kvůli výkonu) ale elektromotor potom už spalovacímu motoru nijak nepomáhá a auto jezdí jako běžný spalovák s tím, že pokud to jde tak něco málo rekuperuje při brždění zpět do baterie, ale není schopno tu baterii dobíjet do plna ( ostatně proto je to PLUG -IN hybrid a má to zásuvku )
U Toyoty a Lexusu hádám to bude dost podobné, sice někteří tvrdí, že se pak auto chová jako běžný Hybrid, ale není to tak zcela pravda, protože chování Hybridu a PHEV není totožné, nehledě k tomu, že s prázdnou baterkou těžko můžeš jezdit v bezemisním módu apod.
stopel
@del42sa Neviem ako to m STLA ale Toyota si vzdy realne necha rezervu. Chapem, ze logicky tu baterku raz vybit mozes, ale v realnej prevadzke je to skoro nemozne a teda plny vykon mas vzdy. Skusali to slovenski jutuberi schvalne vybit na letisku, bez uspechu. PHEV by malo byt podobne, nie?
del42sa
@stopel
a to je ta pointa toho příspěvku, ne ? .-)
U HEV máš zkrátka ten výkon (téměř) vždycky a bez dobíjení.

U PHEV ne
Mikesus
@del42sa
Právě že ten phev Toyoty se chová stejne jako hev.
del42sa
@Mikesus kdyby se choval stejně, tak nepotřebuje zásuvku .-)
Mikesus
@del42sa
Za zasuvka je od toho, aby ujel 100km v ev. Na vykon to nema vliv, pokud je nabitá nebo ne, resp. Má uplne stejný jako u hev, ktery se nenabiji ze zásuvky. Takze pokud tě to netrápí u hev, u phev taky nemusí. Ncimene nenabijet phev je blbost. Protoze tím si z něj udelas hev, jen vykonnejsi.
stopel
@del42sa OK priznam sa ze s PHEV skusenost nemam. HEV je tak ako pises 😊
Mikesus
@del42sa
A jaký je u phev výkon, kdyz ho nenabijis tedy?
A psal jsi ice s výkonem 142kw. Ale ten ice ma vykon 105kw.
del42sa
@Mikesus já jsem mluvil o systémovém výkonu těch HEV
Mikesus
@del42sa
Ok. No ze jsi psal o ice
"jo ICE s výkonem 142 kW a 136 kW"
del42sa
@Mikesus ano, napsal jsem to poněkud nešikovně, to je pravda, ale myslel jsem využitelný výkon auta bez dobíjení, takže ty udávané hodnoty platí

navíc původní RAV4 spalovák měl sám o sobě 130kW
www.auto.cz/…jsi-tvari-144853
Mikesus
@del42sa
A to je zas na co narážím já. Ze klesl vykon spalovaku o dost. A ze si myslím, že to je špatně a na takové auto už málo.
Max Headroom
@Mikesus Přesně tak.
traveldrive
@Max Headroom
Ale prd.
Mikesus
@traveldrive
Tak kolik má výkon spalovak?
Mikesus
@traveldrive
No neodpovis asi. Takze. Prd jsi možná ty, protoze se snažíš kecat o věcech, o kterých nic nevis.
V novem nastavení 2.5l hybridu bude mit spalovak cca 105kw a kombinovany podle nastavení cca 142-145kw pro awd a 138-145kw pro fwd.
content.lexus-ce.com/…Z_NX350_MY26.pdf

Kdyz nevis, staci se zeptat. Pak to vypadá, ze se snazis byt chytry, i kdyz nejsi a jsi nakonec jen ten prd co jsi napsal.
traveldrive
@Mikesus Ale nie, ja vôbec nerozporujem to, čo si napísal. Len rýpem do toho ťuťa, čo píše tie dvojslovné príspevky. Vyzerá to, ako keby si zohrieval u teba polievočku, aj keď fakt neviem akú. 😄
Mikesus
@traveldrive
Aha. Ok. 😁
StaIker
@Mikesus
Souhlasím!
traveldrive
Nie je to už trochu moc hranaté? Rád by som vedel, aký odpor vzduchu takáto ako sekerou vytesaná obludka má. Silácky vystúpené blatníky naznačujú, že interiér bude menší, ako by sa na základe vonkajších rozmerov patrilo. Hoci Toyota, je to len SUV... 😡
lamal
Z predu by to uz chcelo facelift aspon podla fotiek, uvidime co real, zadok super.
Interier mi pripomina Dáciu, sorry jako... nic esteticke som na nom nenasiel, pri tom to nie je pracant.

"Skrz displej, nikoliv na vlastním panelu, se také nově bude ovládat klimatizace;" - klima sa furt ovlada tlacitkami, nie displayom, displej zobrazuje hodnoty... je to uz tenky lad, ale stale lepsie ze tam je kolecko na volume a mechanicke tlacitka pekne po ruke.

HEV je pre mna sklamanim, aktualna RAV4 ma 218k v zaklade...
EDIT: "Full hybridní verze je v obou pohonech slabší – nabízí 194 koní (142 kW) coby čtyřkolka AWD-i, resp. 185 koní (136 kW) pouze s předním pohonem." - Iny zdroj uvadza 229k a 234k 4x4 pre HEV... mozno to bude USA.
Mikesus
@lamal
Bude to mít nejspíš úplně stejně jako maji lexusy pro nový modelový rok. Varianta 350h ma nove 145kw, 105kw z 2.5l
admin badgeAvatar - Marek Bednář
Marek Bednář
@lamal pouze teplota a ofuk/výhřev se ovládá tlačítky, jak píšu v té samé větě za středníkem. Zbytek je patrně třeba ovládat v displeji, protože žádné další tlačítko na klimatizaci nevidět. Je to ale lepší než drátem do oka.

A ano, v USA je hybrid silnější - zatím nevíme, jestli jen papírově, nebo i reálně (v souvislosti s normou Euro 7 se mění i způsob zápisu výkonu hybridních pohonů, proto taky malé stellantisí hybridy už v katalogu nemají 136 k, nýbrž 145 k, ale rozdíl je jen na papíře, technika se neměnila), protože Toyota poskytla jen velmi málo technických detailů.
lamal
@Marek Bednář
Suhlas, kto ma rezim AUTO na klime, staci mu vzdy ovladat teplotu 2x mechanickym tlacitkom hore dolu (intenzitu a distribuciu si riesi klima sama).
Pravda je tedy uprostred, najcastejsie ovladanie klimy je cez tlacitka, detajlnejsie ovladanie vyzaduje display - ano lepsie ako dratem do voka 😄

Dik za upresnenie na hybridy.
Mikesus
@lamal
Jo. Vykon v USA bude asi jiný. To ještě ale není jisté. Co ale určitě je, že v Evropě to bude tech 142kw kombinovaneho vykonu. Stejne tak už to je u lexusu.
Rasto
Ten interiér teda nič moc... Asi by som radšej šiel do Hondy CR-V, tá vyzerá za mňa oveľa lepšie a po znížení výkonu hybridu budú asi aj dynamikou celkom vyrovnane...
psel
@Rasto no vidíš, a já jsem zrovna chtěl napsat, že interier konečně opustil 80tá léta, ty tlačítka jak z kazeťáku okolo obrazovky byl fakt ultrapain.
Za mě se na to konečně dá koukat, teda alespoň na obrázku, jen je to takové moc tuctové no.
Ringhofer
Jak velkou má nádrž na benzín HEV a BEV? Jaké jsou celkové rozměry vozu? Jaký je objem motoru? Je atmo nebo turbo? Jaké řešení mají nápravy? Haló, nemáte tam nějakou užitečnou informaci?
Marek Bednář
@Ringhofer no, nemáme. V textu to píšu - Toyota zatím byla velmi skoupá na přesné technické informace. Jakmile se dozvíme tyhle detaily, budete první, komu je předáme 😊
Mikesus
@Ringhofer
Motor je 2.5l. Bev varianta neni, jen hev a phev.
Radek Holodňák
Nic moc, respektivě nic než moc.
tomas4568
Interier, exterier podobně hranaty jako novy LC resp. Prado. Urcite ocenuji vetsi baterku a hlavne DC dobijení - konecne to neni jenom o dobijeni doma pres noc. Infotainment fajn, ale tam pouzivam vyhradne Carplay. Jinak jsou to spis vizualni nez funkcni veci, celkove za mne povedeny upgrade.
Marek Bednář
@tomas4568 u phevů právě má smysl používat vestavěnou navigaci, aby auto mohlo řídit spotřebu elektřiny na trase delší, než na tu elektřinu běžně zvládne. Teoreticky - dobře to uměl Renault Megane Grandtour E-Tech, od té doby je spíš výjimka, když to funguje dobře. Toyota tady slibuje přesně takovou funkčnost, ale jestli je to použitelné aspoň v těch situacích, kdy je v cíli zásuvka, zjistíme, až se s tím svezeme.
Mikesus
@tomas4568
Mne se ten interier moc nelíbí z fotek. Taky nevím ohledně toho oslabení, přeci jen 20kw dolu je dost. Ale třeba to nebude tak hrozné.
Ozzman
Doteď měla Ravka proti Kuze ten výkon trochu navíc, co se na dálnici muže hodit, dnes mimo možná uspořádání kufru Ravky nemá oproti Kuze nic navíc, možná lépe fungující asistenty, ale zase tak tragický rozdíl to nebude 😊 @Mikesus
lamal
@Ozzman
Kuga je stara, RAV4 bude inde s aktivnou aj pasivnou bezpecnostou a verim, ze bude aj spotreba zase lepsia. Tipoval by som, ze RAV4 bude aj lepsie jazdit, mozno nie tym Fordim sposobom, ale rychlejsia bude.
Ozzman
Vždyť vyjela před rokem 😁 Je překopaná dost na facelift, jiné elektromotory, jiné eCVT, modernější asistenti. Ford určitě mnohem lépe zatáčí, než ta stávající a od podvozku je jistější, Ravka je taková netečná, co si pamatuji, jestli bude Ravka rychlejší nevím, na dálnici ta stávající není nic moc, každá blbá corolla si ji dá 😁 ale výkon s Kugou bude srovnatelný, takže dynamika asi nebude o moc odlišná. Jak říkám, u Ravky vidím plus v kufru, je prostě hranatej a na to já třeba hraju @lamal
Mikesus
@Ozzman
Corolla si poda spoustu vykonnejsich suv, odpor vzduchu neschovas.
Frfla
Špatně to nevypadá. Kufr vypadá přijatelně, vzadu dost místa na nohy i hlavu. Kokpit taky pěkný. No, jediný, co to může zkazit je vysoká cena. Tipuji tak základ 1M
Mikesus
@Frfla a kolik by měl stát zaklad?
lamal
@Mikesus
Za pol roka pride akcny cennik a bude socka bez vyhrievanych sedadiel pod 1M 😊
Mikesus
@lamal
Ona byla nějaká rav4 bez vyhrevu sedadel? I ta nejzákladnější to ma. Nepletes si to se skodovkou?
lamal
@Mikesus
Neviem ako RAV, ale Yaris + YC, Corolla + CCross boli v Comforte vzdy bez vyhrievanych sedadiel... takze + 50tis za Style alebo 40tis za packet tusim Business...
Mikesus
@lamal
Jo tam jo. Ty jejich active vybavy, to je děs i u corolly. Ta taky potřebuje aspoň comfort tech. Ale rav4 byla vždy s tímto základním prvkem.
GeekStar
To si říká o velký trojtest CRV, Outlandera a RAV4.

Co, redakce? 😊
Mikesus
@GeekStar
Určitě to bude zajímavé, ale ta rav4 tu bude až na přelomu roku.
rohYpnol
No, je to Toyota, takže typická japonská škola designu. S konečnými soudy proto počkám jednoznačně až naživo.

Takto na první dobrou ale za mě posun spíše k horšímu. Exteriér mi úplně nevadí, ale je to mix Lexusu, Xtrailu a Tucsonu. Předchozí RAV byla svá, tohle je ztráta vlastní identity.

Interiér mi vadí mnohem víc. Celkem špatný. Opět nevím, jestli designéři začali hrát minecraft nebo jestli si oět začali hrát s LEGEm...

U normálního výrobce bych samozřejmě napsal, že bohužel chybí diesel. Toyota však slušný diesel v zásadě nikdy nedokázala vyrobit, takže tady je t ojedno.

Překvapuje mě, že Toyota si ani nedá práci na promo fotky dát hezký kus, kdy spasování a věnec volatu je špatně urobený už takto na první pohled...
kari.laz
Přijde mi to přehranovaný. Počkám na živé setkání. Interiér je celkem ošklivý, ten se jim moc nepovedlo. Nepotěší nižší vykon u HEV. Nejak mi lépe vychází aktuální model.
Dušan Trnka
Zrejme nejaká súťaž o " najhnusnejšie " auto roka . Autá už navrhujú výrobcovia mobilov ...
Prezivkynetreba
Za mňa je to OK pokiaľ tam nedajú nejakú pidi nádrž tak to bude dobré. Ešte keby Toyota zapracovala na nejakom priaznivom vypínaní asistentov ktoré nikto nechce tak by to bolo fajn. Tiež som si všimol iný údaj vo výkone tu a USA ale tak je pravda, že iný údaj sa tam udáva aj napr. u Camry alebo aj Honda u Civicu tam má viac. Každopádne ja som zvedavý kedy predstavia novú Corollu keďže je to najpredávanejší model už by bol načase upgrade.
Toyote fandím podľa mňa robia dobré autá a nenaskočili tak masívne na vlnu elektro nezmyslov ako ostatní.
Mikesus
@Prezivkynetreba
Corolla nejspis přijde příští rok.
Mokrous
Ten LEGO interiér je solidní grc. Dobrý leda tak pro igráčka.
Sedačky tisíc let stejný, opěrky hlavy nenastavíš, sedák neprodloužíš, průvlak na lyže opět tisíc let ne a ne doplnit... No tak si to nechte...
lamal
@Mokrous
Interier suhlas, je to nepekne a neesteticke... sedacky ked su dobre (osvedceny rozmer a ergonomia) co v Toyote byva pravidlo asi menit nemusis, vadi ti dizajn sedaciek ?
Pruvlak na lyze kupis za 2000 kc, keby niekomu RAV4 vo vsetkom vyhovuje, odradi ho pruvlak za 2k ?
Mokrous
@lamal Sorry, ale už pár let nemluvím denně slovensky, tak mám možná mezeru, ale "čo vy si vojín Kefalín predstavujete pod pojmom průvlak na lyže?" 😅 Já jsem nepsal "vak", ale průvlak. Tzn. otvor v opěradlech zadních sedaček.
U sedaček mi vadí, že nejdou nastavovat. Dělat desítky let stejnou sedačku pro všechny cenové kategorie vozů a pro lidi od 150, do 220 cm nepovažuju za ideál. Jeden z mnoha důvodů, proč jsem u koncernu, kde si mohu posouvat opěrku hlavy i dozadu a nehrbit se a sedák si nakloním a protáhnu podle mých nohou a ne podle tabulkové japonky.
Když jedu 500, nebo 1000 km, je pro mne důležitější kvalita sezení, než reakce na plyn.
lamal
@Mokrous
Aha 😁 Tak to jo, otvor, priechod na lyze by malo SUV s 4x4 mat, samozrejme.
Kazdy model ma svoje sedacky, ale chapem, pre narocnejsich je to malo. Keby to mali aspon za priplatok, sedacky GR nebudu riesenim.
Mokrous
@lamal No, to bohužel nemá. To, že změní prošívání a nebo textil/koženku a jeho barvu, to neudělá jinou sedačku. Ty sedačky jsou prostě tvarem, rozměrem a nastavitelností pořád stejné.
Mikesus
lamal
@Mokrous
Neviem ci su v RAV4 stale tie iste, no kazdy model ma svoje vlastne sedadla, nie su zhodne a GR sport nema len presivanie/textil je to ine sedadlo s lepsim bocnym vedenim a inymi vyplnami. Aj samotne vybavove stupne maju iny typ vystelky napr v YC.

Zostal by som pri tom, ze ani jedny v RAV4 nemaju predlzenie sedaku, alebo nastavitelnu hlavovu opierku.
Mokrous
@lamal No je fakt, že jsem nijak detailně nezkoumal všechny modely Toyoty a už vůbec ne něco jako Yaris a spol. Spíš co si tak pamatuju za posledních skoro 10 let hlavně různý Corolly a RAVky. A tam mi to přišlo všechno stejný. Ale nebudu se hádat do krve, nemám to zapotřebí. Určitě se shodneme, že ten podsedák i opěrka hlavy není žádná sláva. Taky pamatuju, že sklon opěradla u mnoha verzí byl jen manuální a jen na páčku s velmi hrubým rozsahem nastavení. Nic pro lidi s citlivými zády.
Ozzman
U Corolly se sedačky dost liší od výbavy, ty základnější mají hodně měkké, takové alá francoz 90s styl, to mám rád, ale zase na ty delší cesty jsou lepší z vyšší výbav, tužší, ale které mají slušný sedák a obejmou tě v ramenou, což mám v autě já, ale nemají podélně stavitelný sedák, nicméně já se svými 188xm nejsem zlámaný a oproti předchozím Fordum je to pro mne posun nahoru v podobě sedaček. Ani z nové Kugy jsem po prvotním nadšení nevylézal tak v pohodě jako z Corolly po celodenní cestě (krátký sedák pro mojí postavu, stejně jako Mondeo MK5 či Kuga MK2)@Mokrous
Mikesus
@Ozzman
Corolla ma jedny z nejlepších sedaček co jsem kdy měl možnost vyzkoušet. Krásně obejmou, udrží, clovek zvladne celý den v nich v pohodě. To třeba ani ty ergo v kodiaqu mi nesedly tolik. Posledně ta i30 byla des, to jsem byl zmuchlanej za pár minut. Napriklad mám problém i v ES, a to má prodluzovaci sedák, ale stejně mne z toho během hodiny bolí kycel. U sedaček je to prostě individuální.
hugino
Za mňa vyzerá dosť dobre. Pôjdem pozrieť naživo. 👍
salamoon
vyzera fajn, akurat ta zmena HVAC z otocnych ovladacov pekne po ruke na malicke sipky pod displejom sa mi nepaci...
OSZAR »