Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Ford Puma ST – Poslední zůstává

58 komentářů

Mikesus
Takže pohotovostni hmotnost 1390, puma gen-e ma pohotovostní 1488, kdyz provozni ( i s ridicem ) ma 1563kg. To mi nepřijde jako půl tuny navíc jak tu někteří tvrdili. Ani jako zbytečných 250kg navíc. To od obou hodnot ma tech 98kg hodně daleko. Jsem zvědav, co budou oba tvrdit teď.
Tycoon
@Mikesus

Těch 1390 kg je na kompaktní auto s tříválcem nějak moc. Buď na stavbu karoserie místo plechů z železa Ford používá olověné plechy, nebo jsou součástí základní výbavy vytištěné směrnice EU schválené europarlamenetem na posledním zasedání. Jinak si to nedovedu vysvětlit.

Mám stejně velké auto, o jeden válec víc a pohotovostní hmotnost 1233 kg. Když k tomu přičteme těch zbytečných 250 kg navíc, tak je to 1483 kg.
DonVito
@Tycoon

bla bla bla

olovene plechy, EU...

👎👎👎
Tycoon
@DonVito

Snaž se mít trochu smysl pro humor, DonVito. Nebuď tak zapšklý vůči ironické kritice, škodí ti to.

Prostor pro kritiku tu je. Evropa přírodě ani klimatu nepomůže tím, když nejmenší model Fordu bude vážit 1390 nebo 1488 kg. Nejde jen o množství surovin a materiálů, které se musí vytěžit a zpracovat, aby se to vyrobilo. Ale následně i o spotřebu paliva nebo opotřebení pneumatk a brzd. Proč se EU nezamyslí nad tím, aby zatraktivnila menší a lehčí auta?
Mikesus
@Tycoon
Jednickova fabie v kombiku co jsem měl, měla v technicaku 1400kg. To si pamatuji. Provozní samozřejmě. To neni takový rozdíl a tohle je prostě větší auto ( na výšku). Nemyslím si, ze to je moc. Spis lidi kupuji velká auta. Urcite souhlas, ze by bylo lepší zvyhodnovat lehká auta než těžká. A taky by to chtelo podle nox ne podle co2. Ale to bohuzel je takové rozhodnutí, tak aspoň to pomůže efektivitě.
Tycoon
@Mikesus

No jo, ale to si měl dieselové hříchy mládí. Když se vrátíme k benzínům, tak u Fabie 2.0 MPI Combi jsem měl v techničáku provozní hmotnost 1220-1310 kg, což je pohotovostní 1145-1235. A menší motory byly ještě lehčí. Bavíme se o moderním autě, které získalo 4 hvězdičky v EuroNCAP.

A nejde jen o hmotnost. Šíleně rostou i třeba rozměry kol. Tím pádem jsou potřeba velké těžké pneumatiky.
Mikesus
@Tycoon
Ale zase tohle 1.4t při nehodě bude rozhodně bezpečnější než ta fabia os tejne hmotnosti.
S koly vicemene souhlas, obzvlast kdyz je to uzkej nesmysl, co třeba předvádí renault. Ale velká kola mne nevadí, když mají dostatečnou vysku pneu..
twistedTSD
@DonVito Velmi plodná diskuse s Doníkem jako vždy.
Hendly
@Tycoon
a Tycoon utekl z jedné diskuse a uz zas jede svou mantru o zle EU.

Dnešní bezpečnostní standardy i vybava uz jsou trochu jinde nez za casu Fabie1.
Tycoon
@Hendly

Fabia první generace byla na tehdejší dobu nesmírně pokročilé auto, takže snese srovnání i s dnešními menšími auty.

Fabia dostala 4 hvězdičky v EuroNCAP a za čelní náraz měla více bodů než třeba pozdější Superb. A to přestože do testu šla pouze s jedním airbagem (testují se auta v základní výbavě).

Výbava byla taktéž na úrovni. Dvě multiplexní sítě CanBus. Možnost přizpůsobení řidicích jednotek včetně dodatečné montáže komfortní a bezpečnostní výbavy. Elektrohydraulický posilovač řízení. Poloautomatická klimatizace s kompresorem s proměnným výkonem a chlazením schránky spolujezdce i řidiče. Systém ABS/EDS/ASR/ESP BOSCH 5.7. Tempomat. Tlumení kapoty motoru a podběhů. Atd atd.

BTW Těch 1233 kg je auto nižší střední třídy z roku 2017.
Hendly
@Tycoon
Jiste vis, ze testy NCAP se neustále zpřísňuji a jsou daleko náročnější.
Stejne tak vybavy je daleko vice.
Fabia 1 bylo super nadcasove auto, ale svet uz je jinde

PS: doufam ze si si prosel odkazy v posledni diskuzi a prestanes si o Greendeal tvorit predstavy podle clanku na Sputniku.
Tycoon
@Hendly

Zpřísňují, ale hlavně v asistenčních systémech, které s nárazovými testy nemají nic společného. Proto už EuroNCAP nesleduju. Ani nevím, kolik hvězdiček dostalo mé současné auto.

Na základce jsem si v knihovně půjčil Vesmír od Jiřího Grygara. Skvělá kniha, zajímavá, poutavá, plná informací a otázek. Ale přiznám se, že nyní už si o vesmíru nečtu. Takže nevím, co píšou na Sputniku. Už vědci spočítali, kolik je temné hmoty? Bude se vesmír navždy rozpínat, nebo přejde ke smršťování?
Hendly
@Tycoon
těsty NCAP se zprisnuji celkove.

Zajimave jak jindy vis vse a najednou delas jak neznas zakladni prostredky propagandy z kterych cerpas.

Je to slizký jak utikas pred tim co su napsal.
Tycoon
@Hendly

Propagandu nečtu. Vyhledávám originální zdroje informací, dat, statistik apod. a na jejich základě si dělám vlastní úsudek. Často si dělám vlastní výpočet.

Slizký si ty, jelikož se mě neustále snažíš lživě nálepkovat, že jsem proruský, dezolát, že volím Babiše atd.
twistedTSD
@Hendly Čtyřková Fabia podle tebe váží kolik?
Hendly
@Tycoon
jednoduše. Pomlouval si Green deal, že by se radsi melo resit lesy, reky atd.
Kdyz jsem ti dal dukaz, ze i presne to Green deal resi tak si zmizel a zacal EU pomlouvat jinde.

Zadny uznani ozdojovanych faktu, žádná sebereflexe.
Jen znova jinde citovat nesmysly z ruskych zdrojů nez prijmout realitu.
Tycoon
@Hendly

Ano, kritizoval jsem GD a budu to dělat nadále.

A jak GD řeší naši přírodu? Máš na mysli třeba směrnici 2024/1991?
Ano, v článku 11 odstavec 2a) se zavádí "indikátor motýlů v travních porostech". Super, Babiš bude mít radost, že se každých 6 let budou počítat motýle.

No a když bude motýlů méně, ačkoliv směrnice požaduje, abyc jich bylo víc, tak článek 4 odstavec 14 umožňuje najít hned několik oprváněných výmluv, například že to bylo způsobeno "nevyhnutelnými změnami stanovišť, které jsou přímo způsobeny změnou klimatu".

Vykazování statistik do Bruselu naši přírodu nezlepší. Ochranu našeho životního prostředí si musíme dát jako naši prioritu.
Hendly
@Tycoon
traba vysadba 3 miliard stromu, nebo x dalsich projektu ?

Ne. Ty jsi troll co tohle neuzna a dal bude plnit presne zadani trollu.
ericn
@Mikesus tobě se ty hmotnosti pořád pletou, 1390 je provozní hmostnost Pumy ST (ford.cz), tj rozdíl je stále vysokých 173kg = 2 dospělé osoby na palubě navíc...
Pepa_007
@ericn na ten litrový pidivýkon je 173kg navic sakra hodne.
Mikesus
@Pepa_007
Puma gen-e ma litrový pidivykon?
ericn
@Pepa_007 to ses trochu seknul, ne ? Je to obráceně, litr v ST je o 173kg lehčí než EV a základní litr je lehčí o 247kg než EV 😋
Mikesus
@ericn
Já to bral podle zdejší tabulky, kde je pohotovostni hmotnost 1390kg, nikoliv provozni. Takze rozdil je 173kg, jak píšeš, pouhé 2 dospělé osoby, to není ani těch 247kg co jsi psal včera. Konečně jsme se dostali k nějakému srovnání. 173kg rozdíl je prd. To nazene výbava jak nic. Pokud tě trápí tech par kg, určitě kupuješ auto v holobytu, aby bylo co nejlehčí. Nebo ne a jsi jen pokrytec, ktery odsuzuje ostatni za par desitek kg navic?
ericn
@Mikesus základní Puma a Puma ST je rozdíl dalších 74kg , proto těch 247kg, bavíme se o dvou rozdílných autech 😋
Mikesus
@ericn
No a puma gen-e je výbavou jako puma st. A vykonove také.
ericn
@Mikesus poďívej se do specifikací Fordu, je to v každém ceníku 😋
twistedTSD
@Mikesus Výkonově je srovnatelná do kolika km/h?
Pepa_007
@Mikesus 1400 na auto velikosti Fiesta je moc. Kor když to má polomotor a cedulku ST.
Mikesus
@Pepa_007
To jakou to má cedulku je mi fuk. Jaký výkon taky. Jen jsme poukázal na tvuj nesmysl ze včera u pumy gen-e, ze váží o půl tuny vic nez úplně jiné a mensi auto.
A až na to, ze fiesta je o dost menší. Prostě problém suv. A 1400kg vážila jednickova fabie v kombiku s trivalcovym dieselem. Pamatuji si to z technicaku.
stopel
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Krum Páč
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Mikesus
@stopel
Heleme se. Nevzdelanej severomaďar, co doteď nepochopili, ze nma davat https. No hodne to vypovídá o tve inteligenci. I ten tvuj jazyk je vypovidajici. Nevzdelanej a nevychovanej. Co tam máš dál? Navic jsi vicemene moje vzpomínky potvrdil
www.driveto.cz/…predni-manualni/

1240kg pohotovostni, 1315 s ridicem, něco přidají kapaliny do provozní a nějaká výbava navic. Takze tedy co tam máš dál nevychovanej severomaďare?
stopel
stopel
Mikesus
@Mikesus
Az se naucis cizi jazyk, mozna poznas rozdíl mezi photovostni a provozní hmotnosti. Pak budeš rozumet psanemu textu. A výše máš i od ericn kolik váží trochu vybavy navic. vidím, že rozdíl mezi photovostni hmotnostní v základní výbavě a provozni hmotnosti ve vyssi výbavě nerozeznas, ale to se bohužel u nevzdelanych severomadaru stává. Hod mi odkaz, kde jsem psal o pohotovosnti hmotnosti 1400kg a ne o provozni. Jinak jsi jen ubohej nevzdelanec, co nechape psany text.
Nebo moment, ty nevíš ze v technicaku se uvádí ( resp. uváděla, abych byl přesný) provozni hmotnost? Vis aspoň co obsahuje? Pochybuju.
Koukni i na tycoon kolik pise. Zase najede ubozak, kterej ani tu fabii nevlastnil vi, co měla napsáno v technicaku. Jj, vsochni okolo s tím souhlasí jen nějaký blbecek ze severnich uher bude mlit něco jiného.
stopel
@Mikesus pepo toto už je na ručník vole. Matematika sa tej *** kde žiješ očividne nevyucuje. Doucit sa, vyčurat a spat vole
del42sa
poslední zhasne
Ja Prvni a Posledni
@del42sa

Poslušně hlásím, že zhasínám.
Pepa_007
@Ja Prvni a Posledni to už Ford udělal za tebe
del42sa
ale vlastně je to dobře, taková motorizace u Fordu už stejně nedává smysl a navíc dle spřáteleného soudružského webu už elektroauta jdou vyloženě na dračku, takže nastává ráj na zemi 😁

//elektrickevozy.cz/…ni-zlevneni-ropy
lamal
Cely problem Pumy ST, je ze tvrdy crossover so samosvorom nikto nechce, pochopitelne je to nahrada za Fiestu ST, ktora bola tym spravnym autom.
Aktualna ocesana verzia je len vykrik do tmy, kym to uplne nezarezu lebo aj tak si to moc ludi nekupi. Manual uz ma ovsem ma len i20N.
iudex
@lamal
Ak už zabalili 1,5 200k, tak mali odpískať aj označenie ST. Ja som bol najprv v domnení, že sa ešte stále v Čechách predáva ST, teda pôvodná 200k verzia. Nechať to isté označenie, ale potichu vymeniť 1,5ku za jednoliter je dosť neseriózne. To je akoby Golf GTI vymenil potichu motor 2,0TSI za 1,5TSI, ale označenie GTI nechal.
Je to asi prekvapivé, ale v danej situácii by som asi Pumu bral v elektrickej verzii za tých 29900, príde mi zmysluplnejšia ako "litrový športiak".
lamal
@iudex
Aj obyc litrova Puma je zmysluplnejsia nez wannabe ST mildhybrid liter so 7AT na KW podvozku a 19kach 😁

EDIT: svojim sposobom mi je Forda luto, vidno ze by chceli ...
iudex
@lamal
Jj. Verím, že podvozok bude výborný, ale načo, keď k tomu nie je zodpovedajúci motor? Potom zostáva len zbytočne hardcore podvozok k slabému motoru, proste loose-loose.
Btw. len tak informačne som pozeral zánovné Fiesty ST, ale prekvapivo nie sú. Tak neviem, či sa reálne nové nepredávali, alebo si ich majitelia tak cenia, že to nepúšťajú z rúk. U nás asi to prvé, ale aj v Nemecku ich je minimum.
Ota4
@iudex Slabý motor? To auto jede jako splašené. Jasný 1.5 jela ještě lépe ale i tak je to pecka. Vůbec nechápu zdejší kritiku. To auto je za ty prachy boží. Jeďte se s tím svézt
Pepa_007
@iudex
Treba to pujde potunit a 200HP to taky dá.... 😉 👍🏻
lamal
@iudex
Majitelia si ich drzia verim tomu, jednu obcas stretavam a typecek poluje na uplne vsetko na cestach a na rozbitych okreskach jede metal fekal 😁 Nevravim, ze dobry priklad ale ide mu to pekne no.
Stejsn
To není puma, ale pumlíč 😞
Ota4
Naprosto boží autíčko. Radost řídit.
Pepa_007
1400 kg. 125kw. SUV. Tři válce v litru. Automat.
Sportovní zůstal akorát podvozek, řízení. 😔🫣 Škoda. Tohle už není ST. Další věc Ford zrušil.

Jestli není lepší Ford zavřít, užitková auta šoupnout pod VW. A USA nechat jak je. 🙄
iudex
@Pepa_007
Za mňa má aktuálne Ford v ponuke u nás len dve autá, ktoré mi dávajú zmysel: Kuga ako najdostupnejšie rodinné SUV, notabene hybridné (za 32t to je bezkonkurenčné) a potom Mustang (tam už ale cena hodne poskočila nahor a už to nebude taký hit ako minulá generácia, kde bol V8 pod 50t). S prižmúrením oka ešte elektrická Puma (tam je pomer value for money stále dobrý na elektro).
del42sa
@iudex Kuga určitě
Tycoon
@Pepa_007

Je to sice jen tříválcový litr, má to automat a je to zbytečně těžké, ale zas na druhou stranu to má vysokou spotřebu.
rohYpnol
@Tycoon

Celá tahle koncepce malolitrážních nesmyslů je jen důsledkem nesmyslné ideologie EU a naprosto nesmyslných limitů. 2.0 TSI by jezdilo se stejnou spotřebou, jen by na papíře mělo asi 3g CO2 navíc...
Tycoon
@rohYpnol

Bohužel, je to přesně tak. Polo GTI 2.0 TSI jezdilo v testu auto.cz za 8 litrů. Puma ST 1.0 Ecoboost za 9 až 10 litrů.
Mikesus
@Tycoon
Proto než tahle puma už je lepší puma gen-e, obzvlast kdyz je za stejne peníze.
Tycoon
@Mikesus

Asi ano. Testované auto nedává žádný smysl.
Arese
Hmm, takže si to shrňme - v rámci "modernizace" Ford u vrcholné, dynamicky pojaté verze svého jediného slušně prodejného evropského modelu učinil tato "vylepšení": zhoršil ergonomii ovládacích prvků jejich větší digitalizací, sebral půllitr objemu motoru, čímž snížil jeho výkon (a pravděpodobně i životnost), zprznil ho pomocným elektromotorem a sebral mu manuální převodovku a samosvorný diferenciál. A k tomu přidal otravně prudké zrychlování z místa i když o to řidič nestojí a špatně dávkovatelný účinek brzd. A jako bobónek na závěr je schování vypínání debilního stop-startu do hloubi podmenu palubního počítače. No není to skvělé?! To prodeje vrcholné verze jistě nakopne, milovníci dynamické jízdy budou jistě nadšení! 😊
P.S. Výše uvedený výčet je určený hlavně vedení Fordu, až pak budou dumat, proč jim prodej vrcholné verze Pumy "překvapivě" spadl do suterénu...
OSZAR »