Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid (85 kW) AWD-i – Do náročného souboje s unikátní koncepcí

71 komentářů

Já Prvni_1
Mne na tom vadi jen ta slozitost.

Ale treba jsem to spatne pochopil a je to "top provedeni" , a nizsi verze maji normalni svetla a tak.
Emel
Jo... nebo toho Kamiqa.
petr petrumr
kamiq není hybrid ani 4x4, je to jen dražší scala.
petr petrumr
Co je na tom složité? Copak to má spojku, startér, klínáky?
twistedTSD
Corolla je drahá a nemůže mít 4x4.
petr petrumr
on má na mysli corollu cross která je 4x4.
Emel
Tohle mi přijde jako šikovný "lowcost" řešení 4x4... fláknu elektromotor k zadní nápravě, na nějaký vyjetí zasněžený silničky na horách mi to bude stačit a nemusím se trápit s kardanem a diferenciálem a tak. Co je pro XC90 nedostatečný by v týhle třídě mělo bohatě stačit.
Pak je teda trošku škoda, že to stojí 50.000Kč a 70l v kufru...
twistedTSD
Tady je skutečně diskutabilní, jestli to k něčemu bude, ale asi ano. Do auta, které v životě neuvidí těžký terén, je elektromotor smysluplnější než kardan.
Othello
Člověče to zní jako by sis myslel že ten Yaris vzadu žádný diferenciál nemá??

A kardan že je mnohem větší problém než elektromotor?
Mikesus
Váha, prostor, spojky, rázy při odpojovani/připojování, cena.
Pro takové auto je ten elektromotor úplně v pohodě.
Othello
Myslím že jediný handicap kardanu je středový tunel. Váhově to bude minimálně srovnatelné, 60 kW elektromotor taky není žádné pírko.
Rázy při připojování nebo odpojování sis vymyslel. Jel jsi vůbec někdy třeba s haldexem?
Mikesus
Ano jel a nejen haldexem. A nemyslím pro posádku, ale pro danej systém a jeho soucastky. Srovnání otáček kardanu se zadními koly atd.
Nebo chceš říct, že při připojení zadní nápravy ma kardan přesně stejne otáčky jako zadní náprava?
Proto se to dělá přes spojku, která aspoň proklouzne. Minimalizuje to, ale neeliminuje. No a to jsi mi připomněl dalsi, opotřebení a servis, narozdil od elektromotoru.
A ty jsi evidentne nejel s elektrickou ctyrkolkou. Tak nevím, co tu řešíš kdo s čím jel.
Othello
Vzhledem k reakční době Haldexu je rozdíl v otáčkách před připojením opravdu minimální. A samozřejmě hlavním důvodem použití třecí spojky je možnost plynulého řízení velikosti momentu směřujícího dozadu. Prokluz při připojování je jen vítaným bonusem.

A jestli nevíš proč řeším jestli jsi jel s Haldexem tak snad chci vědět jestli jsi někdy ráz u Haldexu zaznamenal, ne ?
petr petrumr
no ten haldex se zapojí až když to proklouzne a čerpadlo vyrobí tlak na ty spojky, mezitím se préj můžeš aji napít. Něco je jiný samosvor, ten hobluje pneu v zatáčkách, haldex je jenom aby tam nemusel být čudlík.
Mikesus
Zas tak hrozné to není. Prodleva je dost malá.
petr petrumr
rychlejší reakce má haldex s čerpadlem a zásobníkem tlaku, tuším, že nejnovější má jen čerpadlo.
Mikesus
Ale jak jsem psal, neřeším cukani ale rázy na součástí systému, to by se na pohodlí posádky projevovat nemělo a pokud už jo, tak je systém v hodně špatném stavu.
Othello
Tak to máš zbytečné obavy. K obdobným "rázům" dochází zcela běžně u každého auta s vicestupňovou převodovkou, mechanickou i automatem. Při každém řazení rychlostního stupně také dochází ke srovnání otáček dvou různých hřídelí pomocí třecího elementu - spojky či brzdy - a vše navzdory rázům funguje statisíce kilometru
Mikesus
Ja obavu nemam, jen jsi potvrdil, že tam dochází k běžnému opotřebení a nutnemu servisu dříve nebo později. Narozdil od toho elektromotoru.
Othello
Teď nevím na který můj názor reaguješ, o opotřebení ani servisu jsem nikde nepsal. Vyjadřoval jsem se k možným rázům se kterými jsi tady přišel ty

Ale samozřejmě běžnému opotřebení podléhají naprosto všechny komponenty v autě.
I mezinápravoá spojka, i díly elektropohonu jako je například akumulátor nebo ložiska elektromotoru
Mikesus
Dobře, takže chceš říct, že životnost mezinapravove spojky je stejná jako elektromotoru?
To je na co jsem upozorňoval těmi rázy. Ano, napsal jsem to tka úmyslně, aby někdo přišel s tím, že mám na mysli ze to cuká. Malinko jsem si zatrolil a presne jsme čekal kdo se chytí. A opotřebení je právě /hlavne z důvodu, že se musí neustále srovnavat otáčky a momenty.
Othello
Úmyslně zatrolil ? Podle mě už jen kličkuješ protože ses s těmi rázy dostal do kouta.

Co se týká životnosti myslím že mezinápravová spojka má životnost jako celé auto, a to stejné platí pro elektromotor. Jestli elektromotor vydrží ještě déle a auto přežije asi není podstatné. Nikdo ho nebude přemontovávat do jiného auta

Celá diskuze začala potom co Emel psal "nemusím se trápit s kardanem a diferenciálem",
Kardan žádné trápení není, stejně jako diferenciál který navíc je součástí obou druhů pohonu, kardanem i elmotorem.
Asi bych to shrnul tak - u nehybridních aut je jediným řešením kardan, u hybridních jsou schůddné obě možnosti. Kardan zajistí konzistentnější jízdní vlastnosti protože mění jen v rozsahu FWD-AWD.
Elektrovarianta je na tom hůře, tam běhá způsob pohonu v celém rozsahu FWD-AWD-RWD. Někde to třeba vadit nebude, jinde jo.
Mikesus
Takze ještě jednou, pomalu a postupně. Spojka musí srovnavat otáčky a momenty. Čím víc a častěji tím víc se opotřebování. Nebo chceš říct že ne? A že se opotřebí stejne za dlouho jako elektromotor?
Místo toho, abys reklze jsi an to naletel tak klickujes. Ale od tebe nic nového.

Pokud ukážeš nějakou statistiku/studií, že spojka vydrží víc než elektornotor, napíšu tu omluvu, klidně celou slohovku.

A životnost haldexu jako auto? Já ti nevím ale proč se u ojetin vždy upozorňuje, aby se kontroloval haldex, zda funguje, kdyz to ma životnost jako auto?
Othello
Sorry, asi neumíš číst. Nepsal jsem nikde že spojka se opotřebí za stejnou dobu jako elektromotor, a už vůbex ne že vydrží víc než on.
Psal jsem že spojka vydrží životnost auta (a to stačí. Není asi třeba aby spojka měla životnosr dvacetkrát větší než auto.)
Normální spojka u motoru srovnává otáčky ještě častěji a také obvykle vydrží stejně jako celé auto, pokud se nebavíme o přesluhujících šrotech.

Co se týká kontroly Haldexu asi bych rozlišoval funkci a životnost. I zánovní nemusí být funkční například z důvodu poruchy elektroniky, čidla apod. Neznamená to ale že je na konci životnosti. Obdobně to platí i pro mnohé další komponenty v autě.

Myslím že jsme téma diskuze vyčerpali a už jen mlátíme prázdnou slámu
lamal
Mike ma asi pravdu, elektromotor je jednoduhsie a z dlhodobeho pohladu spolahlivejsie/servisne lacnejsie riesenie.
Opotrebenie medzinapravovej spojky a dif (VW neodporuca vymenu oleja, pripadne servis/majitelia to nemenia) a inych casti je pre Haldex bezne, staci to v tom terene prehanat trochu moc a spojka sa prehrieva a trpí. Inac je to velmi slusny pohon, pri zrovnani s elektromotorom je zlozitejsi to mas podobne ako zrovnavanie spalovaku a elektromotra.
Emel
Diferenciál tam být musí, když je tam ten motor jenom jeden (a nebo by tam muselo být něco jinýho, dvě spojky apod.). Mně by se asi docela líbilo řešení se dvěma motory, ale nevím, jestli se dá nějak elegantně vyřešit připojování... možná přes nějakou volnoběžku?
Kardan docela problém je... jednak teda zabere nějaký místo, ale hlavně ho musíš mít vepředu k čemu přidělat, tj. musí tam být nějaký výstup z převodovky a pak třeba ještě spojka...
Othello
Zadní elektromotor a akumulátory taky zaberou nějaké místo a taky potřebují konstrukční úpravy v autě. Asi by bylo dobré posuzovat ty varianty serióźně
Emel
U hybridu tam ten akumulátor je tak jako tak... a s elektromotorem a drátama máš přece jen větší flexibilitu než s kardanem. A taky... točící se kardan bude vždycky mít nějaký dopad na spotřebu, tohle nemusí.
No nic, kdyby to bylo řešení za 20t, tak bych zatleskal, za 50t už tam ta zákaznická výhoda není... ale je to lepší než (v této třídě obvyklé) nic.
Othello
Naprázdno se točící elektromotor má taky vliv na spotřebu, navíc je roztáčen na mnohem vyšší otáčky než kardan

Hele nikde netvrdím že u hybridu jeí ten zadní elektromotor nějak špatný, ale není to černobílé.
Už ty jízdní vlastnosti co jsem zmiňoval výše, tohle auto se samo od sebe mění z FWD přes AWD na čisté RWD. Může to vadit
Mikesus
Proto se bavíme o lowcost řešení pro malá a "levná" ( to levné je dnes už hodně subjektivní tedy ) auta. Prostor, cena, náklady, servis, ochota za to připlatit.
Emel
Ochota připlatit právě ani moc ne, protože příplatek 50t je normální pro plnotučná řešení.
Emel
Není důvod, aby se to muselo měnit na RWD... vepředu je taky elektromotor jestli jsem to dobře pochopil.
Othello
Máš asi pravdu. V technických datech jsou sice údaje jen k jednomu elektromotoru, ale z textu i logiky věci vyplývají elektromotory dva i když přesnější uspořádání není z článku moc jasné. Ale souhlasím
Emel
V článku je to odbyté... ale chápu to tak, že základ je klasický Toyotí eCVT hybrid s 1.5 tak jak to má i Yaris... a kdo si koupí 4x4, tak dostane navíc ještě jeden motorek vzadu.
Na Wiki se píše o zadním motoru o výkonu 3,9kW, takže je jasný, že to fakt na nějaký velký RWD nebude, opravdu jen postrčení ze závěje ven.
"3.9 kW (5.2 hp; 5.3 PS) 1MM AC synchronous (rear, hybrid models)"
https😐/en.wikipedia.org/…yota_Yaris_Cross
Tím spíš je těch 50t hodně.
Othello
3,9 kW je teda fest málo. Jestli se vůbec vyplatí kvůli tomu řešit zadní pohon když prakticky ani pohánět nemůže

Proč redakce tak zásadní parametr vůbec neuvedla ?
Emel
Kdyby řekli... hele, váží to 15kg, stojí to 15.000Kč, skoro to nezabírá místo... tak super. V těch podmínkách, kdy máš problém vůbec nějakej výkon přenýst na cestu, to bude stačit.
Mikesus
Ano souhlas, že to je an tohle řešení moc. Na druhou stranu dostaneš viceprvek místo tyče. Ale pořád to neomlouvá tu cenu.
lamal
ten vykon je preto slaby, pretoze ide o pomoc pri nizsich rychlostiach, dolezity je krutiaci moment, tusim 50nm, vykon je maly len kvoli nizsim otackam...
petr petrumr
yaris cross, corolla cross, ravka, higlander a neví co ještě nebude mět mezinápravový diferák. Z toyot má tři diferáky jenom GR yaris. Když auto má kardan, tak musí mět něco mezinápravově.
Arese
Mohl bych se zeptat, proč na bočních snímcích má focené auto amputovanou příď a záď, resp. záď?
Emel
Protože fotka od fotografa má jiný poměr stran, než v jakém se zobrazuje v galerii - je širokoúhlá, a tak se pro zobrazení v galerii ořízne na nějakých standardních 15:10 nebo kolik.
https😐/img.auto.cz/…pbWc/7390348.jpg?…
Arese
Hmm, takže tam někde musí být chyba, protože u jiných testů jsou i boční fotky auta v pořádku... 😒
Emel
Stačí mít fotky ve správném poměru stran... a nebo s dostatkem místa po stranách.
Tom Pro
3,5 hvezdy dostavaji auta na levačku. Takze spatny ju?
cudzinec111
No ved ta recenzia bola dost negativna - nejde to velmi, hlucny motor a celkovo slabo odhlucnene, malo miesta, maly kufor, drahe, stvorkolka je taka improvizacna - 3,5 hviezdy je az az...😁
Šimpanz
Nevím jestli špatný, ale ve srovnání s konkurencí ve verzi 2WD mizerné pérování, malý vpředu, vzadu i v kufru, nejslabší sedačky, největší kravál etc. Jediná kapitola kde bodoval byla spotřeba, ale nijak výrazně lepší než u čistých benzínů nebyla (-0,8 litru/100) a přitom zdaleka nejdražší.
https😐/www.autobild.de/…is-20926001.html
miromen
Vubec bych netipoval, že tahle přišera vychazi z yarise.
Při přimem pohledu se mi vybavila hlaška z Nastrahy velkoměsta...bože to je tlama lepši byl ten pes.
Mikesus
Asi jsem jezdil v jiném autě než autor.
O náhradní auto jsem si několikrát řekl právě o yaris cross, abych si ho vyzkoušel. Celkově jsem s ním najel něco málo přes 1000km po Praze a okolí.

Ano, nejel jsem s ním dálniční rychlostí, ale to není žádná hitparáda ani v klasickém yarisu, co se týče odhlučnění.
Za tu dobu jsem si nevšiml, že by byl nějak hůř odhlučněn. Maximálně, že by to bylo podobně jako u Corolly, ve městě a příměstských rychlostech tiché a na dálnici naopak.

Komfortního podvozku jsem si fakt nevšiml, nebyl tak tvrdý jako klasický yaris, ale pořád to bylo drncavé. Tak si nedokážu představit pohodlnou cestu na rozbité okresce. Na druhou stranu, měl jsem 2WD Executive, tak třeba u té AWD to bude lepší.

Jednou jsem tam cestoval i ve 3 lidech. Nevím tedy jak dlouhé nohy má pan redaktor, já se svými 186cm jsem si sednul bez problému za sebe a měl jsem ještě cca 3-4cm před koleny.
Takže pokud se nevejde sem autor, v yarisu by si nemohl ani sednout tedy.
Zároveň jsem byl naopak překvapen, jak to jede i při tomto obsazení. Očekával jsem to podle papírů a toho na co jsem zvyklý, že to bude mnohem horší. Ale dokázal bych s tím bez problému jezdit.
Je to auto do města a okolí, pro dálnici bych si obecně B segment nevybíral, stejně tak ani SUV.
petr petrumr
ano, jezdils neboť jak píše autor na co jede se pozná podle tříválce v chodu a hybridní toyoty můžou mět v chodu spalovák a auto může jet na elektřinu. Autor nechápe činnost hybridu a nedovede si představit i třeba to, jak toyota couvá, když zastaví spalovák.
webpaja
Já si nedovedu představit to, že můžeš mít řidičák. Můžeš vysvětlit: "nedovede si představit i třeba to, jak toyota couvá, když zastaví spalovák."

Moc by mě zajímalo jak jsi to myslel.
Mikesus
Ja bych přidal to, ze hybridní toyota neumi couvat pomocí spalovaku. Takze pozor na baterku, abys mohl vykoupat z řady aut 😒]
petr petrumr
stalo se to někomu, že mu to hlasilo ať počká s couváním, že má baterku prázdnou? 😁
já myslím, že co vyrobí by stačilo na to couvání.
Mikesus
Nestalo a ani se stát nemůže
petr petrumr
hybridní toyota nemá v převodovce zpátečku, couvá jenom na elektromotor, spalovák nemusí být v chodu, ale může a tohle řidič neovlivní i to jestli jedeš na elektromotor a naskočí ti spalovák a neposílá nic na kola, jen do baterie, popřípadě rekupuruješ a spalovák nezhasne.
Ozzman
Já najel o dost mene, než ty, ale mne tam na rozdíl od malého Yarisu neseděl to spojení pohonu, respektive hrubé naskakovani trivalce. V yarisu to bylo hladsi. Auto bylo dost tvrdé a uskakane. Naopak se mi líbila světlost interiéru (proti CHR) a vyšší posaz.
Mikesus
Yaris je uskakany ještě víc. To mi na tom vadí asi nejvíc.
Nějakého hrubého připojení motoru jsem si nevšiml, ale zvukové byl neprehlednutelny
Ozzman
Mezi Yarisem a Yarisem Cross jsem měl pauzu skoro rok, ale pamatuji si, že s Yarisem se mi popojíždělo mnohem lépe a přirozeněji, ten Cross vždy nahazoval hrubě třívalec, ale taky mi to mohl dost kazit akustický dojem, stejně, jako když rotačka TDI jede jako prase! 😁
Standicz
u Yarise záleží na kolech, 17' komfort kazí, 16' jsou ok.
twistedTSD
Odlučnění si logicky všimneš až na dálnici, kde tě to při trochu delší trase otravuje. Dynamika je taky problém při vyšší rychlosti, kdy se auto pere s nic moc aerodynamikou a nejspíš mizivým přínosem hybridu.
Mikesus
No to těžko říct, kde si všimněte odhlučnění. Protoze po městě je to naopak mnohem tišší než konkurence. Nejspíš z toho důvodu, že motor skoro neběží. Takze po městě potichu a na dalnici pak hluk. U auta, co není vůbec stavěné na dalnici mi to vůbec nevadí.
xxc
To je velka chyba, ked to nie je odhlucnene, zase auto nemusi hucat na tych par vyletoch a dovolenkach rocne po dialnici. Mal som staru 208, to tiez nebolo nijak odhlucnene, ale to nie je ospravedlnenie, ale kritika. Odhlucnene ma byt kazde auto, hluk je neprijemny stresovy. Na tie rady, ze B segment nepatri na dialnice, tak som kupil C segment a nanestastie tiez nie je odhlucneny. Skoda, ze na to nikto neupozornil, to uz je druha vec, ale budme radi, ze na tomto aute na to upozornili.
Emel
Stejně je to subjektivní kategorie.
PS: Každý nový auto který jsem kupoval jsem si projel několikrát, v různých konfiguracích, po městě i po dálnici... kdyby bylo po mém, tak bych si ještě srovnal třeba komfort na různě velkých kolech, ale to už je docela problém (je málo předváděček na lidových rozměrech).
xxc
Ked vedia chybne vyrobky, chybne potraviny a chybne lieky stiahnut z trhu, tak by sa automobilky naucili, keby im to nedovolili predavat a dali si vacsi pozor. Mobil ani televizor si neskusam pred kupou a vacsinou to neprekvapi.
Mikesus
Jo s těma kolama souhlas. A sehnat neco s menšími je fakt těžké. Já tedy projíždím auto podle toho kam je určené. Kdyz do města, protáhne ho po pražské dlažbě, jižní spojce, uličkách starého mesta a přes retardery. Pokud chci auto pro rodinu, udělám s ním nekolikahodinovou otočku přes několik krajů. Kdyz bude městské auto hučení na dalnici, kam se podívá 2x do roka a to jen na chvilku, je mi to jedno. Stejne tak nemusím s nim na dalnici uhanet 150, ale klidně pojedu 110. U rodinného autobusu by mi to vadilo.
Ozzman
A co déšť na bočních oknech? Když jsme s tim jeli, tak bylo sucho 😐
Mikesus
V dešti jsem s Crossem nejel. Takze nemůžu hodnotit. Yaris je na tom asi v pohodě. Nevybavuju si, ze bych neviděl zrcátko.
xxc
Presne tak, clovek aj tak nevyskusa vsetko.
Mikesus
A ještě když ti naschvál nedají vrzajici sedačku v predvadecce.
h.onzyk
Nemohly mít vliv ty pneumatiky ? Zimní Nokiany mám na Volvu (Hakkappelitta 9) a fakt ty gumy hučí docela dost, navíc jakmile se trochu oteplí tak to ani co do jízdních vlastností není žádná hitparáda. Ale jakmlie nasněžilo tak jsem čuměl z čeho ta předokolka bez zaváhání vyjede a na okresce jsem byl král.
Standicz
4x "zkrátka" v jednom odstavci, pane redaktore?! Češtinářka by neměla radost...
petr petrumr
V motorismu se to tak nebere a nikdo si toho nevšimne
OSZAR »