Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Opel Omega 2,5 TD Sport

38 komentářů

JanFrk
To se ještě dělaly pořádné auta s pořádnými motory...
Mikesus
Pořádný motor? Vždyť to byla lemra líná. Co víc by si mohl clovek přát? 6valec diesel a ono to akorát nejelo a žralo i trávu kolem cesty.
moan78
Akurat som to siel pisat. Ze co je poradne na 96 kw a spotrebe 10l. Ja by som si s dovolenim so slzou v oku zaspominal na 75l nadrz v standarde 😊
Mikesus
Jo tech 75 litrů, to by bylo super.
traveldrive
Pri 10-litrovej spotrebe to stačilo na cca rovnaký dojazd ako dnes pri tej 50-litrovej.
JanFrk
Dynamika je odpovídající váze 1625 kg. Maximálka 200 km/h to není pomalé. Ostatně dnes spousta SUV, která mají hodně přes 100 kW těch 200 nedají...

Tenhle motor byl BMW 2.5tds 105kW, zde lehce podladěný. Začátkem 90 let byla BMW s tímhle 25tds nejrychlejší naftová auta na světě. Takže to pořádný motor skutečně byl...
Xylo
Upřímně řečeno nějak si nevybavuju nikoho ze svého okolí, kdo (v roce 1999 a dříve) ve větším autě jezdil na naftu nebo měl třeba kombíka. Omega byla velmi populární zejména ve verzi MV6, tedy s 3-litrem benzínem, spořivější jezdili šestiválec benzín 2,5 a moc čtyřválců (2,0) jsem neviděl. Ceny v roce 1997 byly - MV6 1,13 milionu Kč, 2,0i GL 734 tisíc, 2,5i V6 CD 952 tisíc. V té době byl sedan a kombi (značené Caravan) u Opla za stejnou cenu.
JanFrk
Na západě klapalo na naftu každé třetí Ečko od Mercedesu - a to byly atmosférické motory. Třeba šestiválec 3,0 atmosféricky plněný diesel 83kW, později 100kW s 24 ventily. To se asi Mikesus zblázní, až uvidí těch 83kW na 3,0 obsahu.
Xylo
To nerozporuju, na západ od nás možná ano, ale u nás jezdili v té době (nově zakoupené) téměř výhradně sedany s benzínovýma motorama. V traktoru mám 3,5 litru diesel a výkon je 65 koní, tedy necelých 47 kW.
lyon667
Traktor ti netočí čtyři a půl tisíce...
Xylo
To nevím kolik točí, nemám otáčkoměr 😒]
Mikesus
Proč bych bych se mel zbláznit, diesely bez turba byly úplně o ničem. A co třeba zajít do 30. let, kdy byly V12 a dávali kolem 50 koní. Tady většina lidí zná historii nejen techniky.
Emel
Nafta rozhodně ano, té bylo spousta... i v kompaktech, pamatuju nástup 1.9dT 66kW v R19... následně první Lagunu 2.2dT 83kW nebo kolik... a samozřejmě Octavia I TDI.

Prémiovky BMW 525tds s asi 103kW nebo kolik... těch bylo taky hodně. A ekvivalentní Audi s TDI...
Xylo
Proto píšu, že v mém okolí a nové vozy. Možná v tvém okolí to byla samá nafta. Shodou okolnosti byl mým prvním novým autem právě R 19 s motorem 1,4 v květnu 1993 (byl tehdy čerstvě po faceliftu a můj sedan se už nejmenoval Chamade). Tenkrát jsem měl na výběr 1,9 diesel (bez turba) a 1,4 benzín za cenu cca 440 tisíc. Nevím za kolik byla "skoro závodní" 1,8 a už vůbec si nepamatuju, že byl nějaký turbodiesel. Omega B byla tehdy hodně oblíbená mezi podnikateli, ale v mém okolí měli všichni buď 3-litr nebo 2.5 benzín.
Emel
O novém autě jsi pokud vím nic nepsal... kolem mě v té době byly většinou ojetiny. Jestli jsi kolem sebe měl tehdy hodně MV6 za 1,13M... tak asi dobrej kraj 😄
Xylo
Spíš než kraj to byla sociální "podnikatelská" sféra. Psal jsem "kdo (v roce 1999 a dříve) ve větším autě jezdil na naftu nebo měl třeba kombíka". Tím jsem se odkazoval na rok vyjití tohoto testu. V dalším komentáři píšu: "ale u nás jezdili v té době (nově zakoupené) téměř výhradně sedany s benzínovýma motorama. "
Emel
Podrobné statistiky na SDA jsou jen od 2004... tam je to 71% nafty ve střední a 78% ve vyšší střední.
Xylo
To je možné. Já měl první naftu v prosinci 2005 - VW Sharan, děsivé auto. Kombíky začali někdy okolo 2000 s odpisem DPH N1 (mříž), já jsem to přežíval převážně na MPV a SUV.
Mikesus
Tolik váží dnes můj kombik C segmentu, s poloviční spotřebou benzinu a dynamikou na 100km/h o 4s lepší
Masari12
Dnes....tys tomu dal
Mikesus
Koukam, tady se vyrojili nové nicky. Multiucty jedou na plné pecky.
gil54
Óóó, udivující. Všichni ti jistě závidí, zejména majitelé 22 let starých opelů Omega.
Mikesus
Co to blabolis? Ani dnes bych můj motor neoznacil za pořádný (jen obyc průměr) natož ten zmiňovaný 6valec.
JanFrk
Dnes v době litrových třiválců si už můžeš 2,0 čtyřválec pomalu začít brát jako pořádný motor.
Onkel_Paul
... avšak s nižší maximální rychlostí. Inu, pokrok nezastavíš... 😉
Mikesus
No a co, že to má omezovač? Dřív omezovač nebyl potřeba, prorote to ten motor vůbec nestihnu a ve vysoké rychlosti už stejne nijak nezrychloval. Kdyz je omezovač i kolem něj může mít motor dobrou dynamiku, jen se přes ten omezovač prostě nepodíval.
JanFrk
Omezovače se dřív dávaly běžně, ale jen na auta, která by chtěla jet víc, než 250. Ale omezovač na 180? To je nějaká euronovinka...
Mikesus
To jsi zaspal dobu. Omezovač na 180 už novinka fakt neni
moan78
0na100 za 12 s u mna nesplna kriteria poriadneho motoru. U teba mozno ano. Ale zase na tu dobu asi fanj.
Mikesus
Naprosto souhlasím.
JanFrk
pořádný motor = velký motor.
m.z.
S tímhle autem jsem něco najezdil, jak v sedanu, tak kombi. A musím říct, že to bylo skvělé auto. Pohodlné a stabilní i při ostřejší jízdě. Trošku problémek byl motor, pod 2000t otáček to byla opravdu plachetnice za bezvětří a v tempu se začínal přehřívat, Takže fajn auto na rodinné ježdění, ale na dálniční sprint to v naftě nebylo vhodné.
jhamil
Toto auto měl můj doktor a už po 4 letech měl korozi na zadních dveřích, jako třeba na Š120. Nešťastně řešení zadního blatníku a zadních dveří. Rez se těmto autům bohužel nevyhýbala.
jam2015
...ako v starom Světě motorů bol na prednej strane BMW 525 TD a titulka ,, Nejrýchlejší dízl na světe" 😉
Ozzman
Kdysi v 90tkach se prodával takový autokatalog, byly tam všechna auta s parametry a i cenami na českém či nemeckem trhu a tam bývalá stejná reklama na e36 s tds 😁 když jsem to otevřel po letech a všiml si 103kw motoru, přišlo mi to vtipné😁
jam2015
...stále nič?! 😉
twistedTSD
Co by tu o ní mělo být?
jam2015
Však sa to volá AUTO.CZ!
Hlavne, že píšu o kafíčko racer z Babetty.
OSZAR »